Toppmeny

CollabOERate_450x300

A 109: Lär dig använda öppna lärresurser

Kursbeskrivning

Öppna lärresurser eller OER som de ibland kallas, efter det engelska “Open Educational Resources”, är pedagogiskt material ofta finns fritt tillgängligt på nätet, men kan också förekomma i tryckt form. Öppna lärresurser får användas, kopieras och spridas i obegränsat antal exemplar. I många fall får man även bearbeta dem helt fritt efter eget tycke, för att sedan återigen sprida sin ombearbetade version i obegränsat antal.

En öppen digital lärresurs har alltid en angivelse, eller upphovsrättslicens, som visar under vilka villkor materialet får användas, kopieras, spridas eller bearbetas. Den vanligaste licensen som används på öppna lärresurser heter Creative Commons.

I många fall är de öppna lärresurserna skapade av personer som själva är lärare och vill dela med sig av sin kunskap. Numera har också flera stora universitet börjat lägga ut sitt kursmaterial på nätet som öppna lärresurser, tillgängligt för intresserade över hela världen att ta del av.

Detta gör att alla med tillgång till internet fritt kan ta del av några av de främsta lärarnas föreläsningar och utbildningsmaterial och är som du som lärare också kan använda dig av i din undervisning (varför uppfinna hjulet igen?). Funderar du på att “flippa” delar av din kurs eller undervining kan öppna lärresurser vara en utmärkt genväg till ett rikare material. Men det kan vara svårt att veta hur man hittar det bästa materialet bland miljontals öppna lärresurser.

I den här kursen fokuserar vi på vad som kännetecknar en öppen lärresurs och hur du kan hitta öppna lärresurser på ett smidigt sätt. Vi går igenom hur du gör för använda öppna lärresurser på ett korrekt sätt, så att du inte råkar bryta mot användarvillkoren.

Kursinnehåll

  • Vad kännetecknar en öppen lärresurs
  • Vad får du göra med öppna lärresurser
  • Hur gör du när du vill använda öppna lärresurser
  • Vilka öppna lärresurser går det bra att ändra och bearbeta
  • Hur är det med filmer som är/inte är öppna lärresurser – får man “bädda in” dem på en blogg eller på en kurswebbsida
  • Hur kan du enkelt göra sådant material som du själv skapar till en öppen lärresurs
  • Hur hittar du bra öppna lärresurser i ditt ämne och för din målgrupp
  • Riktlinjer och tips du kan använda
  • Länkar och lästips för dig som vill veta mer

 

Kursen har ännu inte öppnat, men du kan göra en intresseanmälan.
Intresseanmälan Logga in