Toppmeny

Upphovsrätt_CC_BY_webbstjärnan.se

A 111: Lär dig använda Creative Commons

Kursbeskrivning

Om du vill att undervisningsmaterial som du skapar ska få spridas fritt på nätet och att andra personer kanske också fritt ska få ombearbeta ditt ursprungliga material och sprida sina nya verk vidare, så kan upphovsrätten, framför allt kravet på att be om tillstånd för detta, kännas som en bromskloss. Det beror inte minst på att varje land har sitt eget regelverk (jurisdiktion) kring användning av texter, bilder och musik som andra har skapat och publicerat. För att underlätta hanteringen av detta problem på en global nivå har Creative Commons-licenserna skapats.

En Creative Commons-licens är ett enkelt, standardiserat sätt för dig som upphovsman att tala om hur andra personer får nyttja, bearbeta och sprida material som du själv skapar och har upphovsrätten på. Creative Commons-licenserna innebär helt enkelt att man inte behöver be upphovsmannen om tillstånd för användning, så länge man respekterar och följer licensens villkor. Samma regler gäller för användning av Creative Commons-licensierat material gäller i Sverige som i Kina, eller i USA och i över 50 ytterligare länder.

I den här kursen fokuserar vi på vad en Creative Commons-licens är, hur du gör för att licensiera material du själv har skapat, samt hur du går tillväga när du vill använda material som licensierats enligt någon av de olika Creative Commons-licenser som finns.

Kursinnehåll

  • Vad är Creative Commons och vilka olika Creative Commons-licenser finns det
  • Hur känner du igen de olika Creative Commons-licenserna
  • Hur gör du när du vill använda Creative Commons-licensierat material, vad krävs
  • Hur gör du för att licensiera ditt eget utbildningsmaterial eller andra verk du skapat
  • Hur lär du dina elever eller studenter att använda Creative Commons-licensierat material på ett korrekt sätt
  • Länkar och lästips för dig som vill veta mer

 

Kursen har ännu inte öppnat, men du kan göra en intresseanmälan.
Intresseanmälan Logga in