Toppmeny

infosok_450x300

A 114: Informationssökning och källkritik

Kursbeskrivning

Vad är det som är så svårt med informationssökning? Det är väl bara att gå ut på internet och se efter vad som finns? Kan man ens tala om en bra eller dålig sökning på nätet? I det väldiga informationsflödet vi dagligen utsätts för, eller har privilegiet att ta del av, är detta exempel på frågor som är viktiga att problematisera.

Idag måste var och en av oss både behärska en god sökteknik och kritiskt kunna värdera den information och de källor vi finner på Internet. Då räcker det inte med att kunna göra en enkel “googling” och kunna ta reda på vem som står bakom en webbplats där informationen publicerats för att veta om det du läser verkligen är trovärdigt. Du måste kunna mycket mer än så för att ha tillräcklig informationskompetens och kunna tillvarata dina demokratiska fri- och rättigheter.

I den här kursen fokuserar vi på att ge dig fördjupad kunskap om informationssökning och källkritik på nätet, hur du kan guida och stötta dina elever i informationssökning och källkritik och hur man kan tänka kring källkritik av annat än texter, exempelvis bilder och filmer.

Kursinnehåll

  • Att bara googla räcker inte – fördjupa dina kunskaper om informationssökning och källkritik
  • Hur du guidar och stöttar dina elever att bli bra på informationssökning och källkritik
  • Hur du kan resonera kring källkritik av annat än texter, exempelvis av bilder och filmer
  • Var du kan hitta länkar till fördjupad information och lektionsförslag
  • Länkar och lästips för dig som vill veta mer

 

Kursen har ännu inte öppnat, men du kan göra en intresseanmälan.
Intresseanmälan Logga in