Toppmeny

blog_loggor_450x300

D 105: Bloggen som stöd för lärande

Kursbeskrivning

Att blogga ger dig tillfälle att dela med dig av dina tankar kring ett visst ämne och kommunicera med andra som är intresserade av samma sak, oavsett vad det handlar om. Att följa bloggar kan hjälpa dig att hålla dig uppdaterad när det gäller nyheter och bygga upp ett personligt nätverk med personer från hela Sverige, kanske till och med hela världen.

Genom att blogga kan du få syn på ditt eget lärande över tid. När du reflekterar och formulerar dina tankar och erfarenheter i ett inlägg och sedan får återkoppling på det du skrivit från andra, befästs dina kunskaper och detta leder ofta till djupare insikter. Du sporras att gå vidare och lära dig mer.

Att blogga kan också vara ett sätt för dina elever eller studenter att berätta om vad de lärt sig, få återkoppling och knyta kontakter med personer utanför skolan. Plötsligt är det “på riktigt” – både läskigt och roligt. Bloggen kan användas för redovisning, för samarbete,  för att utveckla sitt skrivande och för att delta i samhällsdebatten.

I den här kursen fokuserar vi på bloggen som stöd för lärande och reflektion. Du får lära dig att starta en egen blogg, följa och kommentera andras inlägg och få återkoppling på det du själv skrivit. Vi tar också upp exempel på hur bloggar kan användas i undervisningen som stöd för lärande och reflektion.

Kursinnehåll

  • Varför ska man blogga
  • Olika användningsområden av blogg inom utbildning
  • Bloggar som stöd för lärande och reflektion
  • Hur du startar en blogg för lärande och reflektion
  • Hur du följer andras bloggar
  • Några vanliga bloggverktyg och hur de används
  • Länkar och tips  på litteratur för dig som vill veta mer

 

Kursen har ännu inte öppnat, men du kan göra en intresseanmälan.
Intresseanmälan Logga in