Toppmeny

girl

F 104: IT och elever med autism

Kursbeskrivning

Vad är autism? Kanske tänker du att en person med autism kan ha problem i vardagen med att samspela och kommunicera med andra människor, men har förmågan att lära sig telefonkatalogen utantill eller en unik talang för matematik. Som Dustin Hoffman i den populära 80-talsfilmen “Rainman”. Det kan vara en bild av det hela, men det finns så många fler – ett helt spektrum. Därför behövs en individuellt anpassad undervisning.

Du som är lärare kan komma långt med väldigt enkla medel genom att fokusera på individens styrkor och förmågor. I grunden handlar det om att minska stress och skapa trygghet för eleven. Teknikstöd som surfplattor och smarta telefoner förbättrar elevernas möjligheter att lära och att följa med i undervisningen. Det finns också appar som stöder kommunikation och kognition.

I den här kursen fokuserar vi på hur du kan underlätta lärandet för personer med diagnos inom autismspektrum och vilka digitala stöd som kan underlätta och hjälpa till. Målet är att öka din förståelse för lärandesituationen för dessa elever och att inspirera dig att förändra din egen undervisning med enkla medel, så att den passar bättre för alla.

Kursinnehåll

  • Vad det innebär att leva med diagnos inom autismspektrum (tidigare autism eller Aspergers syndrom).
  • Hur personer med autismspektrumdiagnos upplever sin egen situation.
  • Exempel på lärresurser som kan skapa större förståelse för funktionsnedsättningen.
  • Vilka utmaningar någon med diagnos inom autismspektrum kan möta i klassrummet.
  • Exempel på hur du kan utforma undervisningen för att underlätta lärandesituationen för dessa elever.
  • Tips på digitala verktyg, appar och annat som stöd för elever och studenter med diagnos inom autismspektrum.
  • Länkar och tips på hur du går vidare.

Kursinnehållet finns på öppna sidor för alla att ta del av. Vill du göra uppgifterna i kursen och kunna få feedback på dem samt ett kursbevis behöver du registrera dig och bli medlem i DigiKoll eller kontakta oss genom att mejla till info@digikoll.se så hjälper vi dig.

Öppna kursinnehållet Registrera dig Logga in